Liu Zi Jue – De helende lyde

De 6 helende lyde har været kendt og anvendt indenfor forskellige områder som daoismen, kampkunst, medicin og til forebyggende behandling gennem tusinder af år. I bogen ”Caring for the Health of the mind and prolonging the life span” af Tao Hongjing (420-589), nævnes udtrykket. Tao Hongjing var ledende figur i Maoshan skolen for Daoisme og var kendt for sit kendskab til traditionel kinesisk medicin og skriver I bogen “ Man har kun een måde at udånde på, men seks måder at indånde på”.

I Liu Zi Jue træner man åndedrættet, udtalen af lydene og mundudformingen med specifikke teknikker.

Serien består af en række blide og langsomme bevægelser, der hver har sin ledsagende lyd; XU, HE, HU, SI, CHUI, XI. Hver lyd har bestemte frekvenser, som menes posistivt at påvirke de indre organer, som denne lyd er relateret til. Det teoretiske grundlag for Liu Zi Jue er i tråd med teorierne i Traditionel kinesisk medicin om de 5 elementer. Hver lyd repræsenterer således indre organer og et element:

”In Spring breathe XU for clear eyes and so wood can aid your liver.
In summer, reach for HE, so that heart and fire can be at peace.
In fall, breathe SI to stabilize and gather metal, keeping the lungs moist.
For the kidneys, next, breathe CHUI and see your inner water calm.
The Triple Heater needs your XI to expel all heat and troubles.
In all four seasons take long breaths, so spleen can process food. And, of course, avoid exhaling noisily, not letting even the ears hear it.

The practice is most excellent and will help preserve your divine elixir”
Master Sun Simiao (581-682)